Kommentera mera!

Det är oftast roligt att få kontakt med de som läser inläggen på ens blogg. Om kommentarerna är seriösa och snälla blir man glad och kommentarerna kan ge nya idéer. På Lärlust blir alla kommentarer granskade innan de publiceras. Det betyder att inga kommentarer med elakheter kommer att publiceras. Det är bra att lära sig hur man skriver en kvalitativ kommentar. Det har du som elev nytta av när du till exempel behöver ta kontakt med ett företag eller en myndighet.

Hur skriver man en kommentar på en skolblogg?

Här får du tips på hur du och din klass kan skriva en kvalitativ kommentar, det vill säga en kommentar som är tydlig, som har ett innehåll och som kan leda till kommunikation (leda till att ni får svar).

För att komma ihåg tipsen kan ni använda er av fem symboler:

Kvalitativa kommentarer – en lathund

Ge skribenten en komplimang för något specifikt i inlägget

=

Det ska handla om samma sak som inlägget gör

+

Tillför information. Berätta något nytt eller något mer om ämnet

?

Ställ en fråga som har med ämnet att göra
 

V

 

Korrekturläs

  • stavat rätt?
  • punkt och stor bokstav?
  • val av ord?

Tänk på! Använd bara ett ! eller ? Om du vill uttrycka något starkt, använd beskrivande ord istället!

 

Öva i tre steg!

  1. Bygg upp förkunskaper: a) Titta på hur olika kommentarer kan se ut. Här är en film som visar lite olika exempel och introducerar de fem tipsen för kvalitativa kommentarer. b) Öva genom att titta på kommentarer som andra skrivit och ge respons. Här är några fiktiva (påhittade) kommentarer som ni kan använda för att öva.  Här är en plansch med tipsen till kvalitativa kommentarer som ni kan ha uppsatt i klassrummet.
  2. Öva tillsammans: a) Skriv först kommentarer tillsammans i klassen till några inlägg på Lärlust. Använd av er de fem tipsen för kvalitativa kommentarer. Ni kan skriva er klass som avsändare. b) Skriv sedan kommentarer i grupper om 2-3 elever. Ni kan skriva era förnamn och er klass som avsändare. Hjälps åt att följa de fem tipsen för kvalitativa kommentarer. Här är en lathund för tipsen till kvalitativa kommentarer som ni kan ha bredvid er när ni skriver. Tips! Innan ni klickar på ”Skicka kommentar”, låt en annan grupp läsa er kommentar och checka mot lathunden.
  3. Öva själv: Skriv kommentarer var och en. Skriv ditt förnamn och din klass som avsändare. Använd lathunden om du behöver! Tips! Innan du klickar på ”Skicka kommentar”, låt en annan elev läsa din kommentar och checka mot lathunden.

 

Puffbild: FREE wire image av AndreasEOS700D, CC0

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.