9C bland glasspinnegräsklippare och virkade kaniner

Ämnet bild handlar inte bara om att rita utan även om att se, uppleva och analysera. En kylig dag i februari fick vi i 9C därför chansen att åka till Liljevalchs Vårsalong. På tomma magar tog vi oss igenom åtta fantastiska salar fyllda med magiska konstverk. Vi ska nu berätta mer om vår roliga dag på Djurgården.

Vi har besökt Liljevalchs konstutställning i Stockholm med vår bildlärare Malin samt vår svensklärare Anna.  Vi har ägnat oss den del åt bildanalys på lektionerna och skulle få möjlighet att träna mer på det där. Dessutom skulle vi få en rolig upplevelse.

En kall vintermorgon i februari avbröt vi våra lektioner för att samlas i centralkapprummet och få mackor, som tyvärr var för små för att hålla oss mätta hela dagen. De andra resenärerna på bussen uppskattade oss nog inte med tanke på att vi var högljudda, men efter en stökig resa kom vi fram till centralen där vi skulle ta tåget till Stockholm. Vi var i god tid och fick därför bra platser, vilket var tur eftersom vi var så många.

Under tågredan läste vi fakta och information om Liljevalchs och när den uppgiften var klar roade vi oss genom att bland annat spela kort och titta på OS. 40 minuter senare kom vi fram till Stockholms central, helskinnade men lite åksjuka. Därifrån gick vi en liten bit till en spårvagnshållplats, vilket kan låta som en enkel uppgift, men höll på att sluta med att halva klassen gick fel. Men till slut lyckades alla komma ombord på spårvagnen som tog oss till Liljevalchs.

Liljevalchs konsthall är en byggnad som stod färdig 1916. Det är en konsthall där olika konstutställningar äger rum. Carl Fredrik Liljevalch jr var en man som genom hans jättearv gjorde det möjligt att bygga konsthallen. Han var en affärsman och entreprenör som levde under 1800-talet. En mycket känd utställning som hålls varje år från början av januari till mars heter Vårsalongen och det var den vi besökte. Vem som helst över 18 år kan skicka in konstverk till Vårsalongen och sedan väljs de bästa ut av en jury. Utbudet är väldigt varierat, som alltifrån gräsklippare gjord av glasspinnar till en kortvideo av en person som vinkar. Konstverken går även att köpa.

Sammanfattningsvis så tycker vi att det var en lärorik och inspirerande dag. Det var roligare än vi trodde att det bli men besöket på Burger King på hemvägen var ändå höjdpunkten. Vi rekommenderar Liljevalchs Vårsalong till alla åldrar.

Text och bild: 9C

En kommentar till “9C bland glasspinnegräsklippare och virkade kaniner”
  1. Vilket underbart referat ni har skrivit om vår resa till vårsalongen. Jag vill tro att den sått ett litet frö hos er alla om vad bilder kan berätta. Anna och jag var så nöjda efter besöket tillsammans med er. Det kunde inte ha varit en bättre gemensam upplevelse. Tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.