Socialdemokraterna vann i ett jämnt val

Foto: Alrik Eskilsson

Torsdag den sjätte september hade Valsätraskolan val där 7:or, 8:or och 9:or fick rösta på det parti som de tyckte förtjänade deras röst. Skolan fick ett resultat där Socialdemokraterna fick flest röster – 17,5 %. Valet blev väldigt jämnt med fyra partier som fick 16 till 17 %.

Socialdemokraterna vann valet i skolan vilket de även gjorde i riksdagsvalet. De fyra partierna som fick ungefär lika många röster var socialdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet och moderaterna. Skolans valresultat skiljde sig mycket från riksdagens. Bland annat fick Miljöpartiet betydligt mycket fler röster i skolvalet än i riksdagsvalet, i skolvalet fick Miljöpartiet 16,6 % medan i riksdagsvalet bara 4,4 %. Detta betyder att miljöpartiet är nära på att åka ut ur riksdagen i Sverige, vilket vi vet nu aldrig skulle hända om Valsätraskolans elever fick bestämma.

-Jag tror att miljöpartiet vinner för att jag tror att många unga bryr sig om miljön och så tror jag att socialdemokraterna kommer högt upp, säger en tjej i 8:an.

Sverigedemokraterna, som fick över 17,5 % i riksdagsvalet, skulle ha åkt ut ur riksdagen om Valsätraskolan fick bestämma eftersom i skolvalet fick de ynka 2,5 %. Kristdemokraterna skulle inte heller komma in i riksdagen om Valsätraeleverna fick bestämma eftersom att de bara fick 2,8 %.

-Valsätraskolans valresultat skiljde sig mycket från riksdagsvalet.. I skolans val var det mycket färre röster lagda på Sverigedemokraterna än i övriga landet, så vi är en skola där det inte finns så många Sverigedemokrater. Till exempel hade fler också röstat på Vänsterpartiet än i övriga landet. Det var anmärkningsvärt att resultatet skiljde sig så mycket med valresultatet i riksdagen, säger Sofia Lindgren, SO-lärare på Valsätraskolan.

Alma Sandberg Larsson

Maximilian Elvelind

 

Skolans valresultat:

Socialdemokraterna 17,5%

Miljöpartiet 16,6%

Vänsterpartiet 16%

Moderaterna 16%

Centerpartiet 13,7%

Liberalerna 5,1%

Fi 3,5%

Kristdemokraterna 2,8%

Sverigedemokraterna 2,5%

Övriga 5,4%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.