Ingen vinner om det brinner!

Vi hade besök av brandmän i skolan igår. De berättade att 1/3 av alla bränder är anlagda. Vi i klassen hoppas att de ska minska. För det första så kan det bli livsfarligt. Branden i Gottsundaskolan spred sig med raketfart och två av tre huskroppar brann ner på några timmar. Tänk om någon hade befunnit sig inne i skolan! För det andra så kostar det samhället otroligt mycket pengar. Brandmännen sa att anlagda bränder årligen kostar oss 500 miljoner till en miljard kronor. Pengar som kunde ha gått till något roligare, t ex simbassänger, idrottsarenor eller lekplatser. För det tredje så drabbar det den som tänder eld på ett hårt sätt. Den kan få skulder för resten av livet och därmed inte få jobb, körkort eller lån från banken.

Anledningen till att en person anlägger en brand är ofta att man känner sig utanför och är ledsen eller vill hämnas på något. För att förhindra att människor i vår omgivning blir mobbade eller känner sig utanför kan vi alla vara snälla mot folk runt omkring oss och ge varandra komplimanger och heja på varandra.

Det finns inga vinnare i en anlagd brand. Därför ska vi tänka efter före och se till att vara så kamratliga som möjligt mot våra medmänniskor så att ingen får för sig att leka med elden.

Klass 6C, Valsätraskolan

Photo by Matt Chesin on Unsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.